Friday, October 15, 2010

Expedisi ke Empangan Semenyih

Jeng jeng jeng... Repot kali ni adalah repot trip geng guerillafishan ke empangan semenyih yang terletak dalam negeri selangor... Empangan ini besar, airnya banyak, rasanya tawar dan ikannya power...


Disekeliling empangan ni banyak pot-pot dan orang-orang memancing dekat pot-pot mancing... Kami pilih pot dekat TND substesen yang berhampiran dengan jalan... Masa masuk ke pot kami, kami telah ikut jalan belukar yang susah nak dilalui kalo tak pakai pakaian yang menutup aurat lagi lengkap... Peralatan kami, surf rod 15 kaki satu, carp rod 15 kaki satu, baitcaster 6 kaki 1, spinning 7 kaki satu...

TND substesen flats

Itu hari masa ke sana, kami berniat nak ushar line dulu... Yang pi adalah Pak Abu Hamdan Garcia, Brader Onn dan Ih... Kami semua jumpa di pekan semenyih pukul 5 petang kot... lepas tu terus ke empangan dan sampai di tapak 20 minit kemudian... Maklumlah, transportation Brader Onn power...

Mencari pot

Setup...
Umpan anak keli courtessy of Pak Abu Hamdan...

Masa dok mancing, ada kejadian air berkocak macam ada kambing jatuh dalam air dari pokok... Mungkinkah sang tapah bermain???

Pemancing-pemancing di sebelah sana TNB substesen...

packing nak balik rumah...

Kami target ikan toman tapi hampeh tak dapat... Pemancing2 yang pot sebelah sana stesen TNB ada juga tarik keli besar2 lengan... Tapi tak po... Adat mancing... Baling umpan dapat umpan... Niat nak riki line dah menjadi... Pelajaran kami dapat, umpan pakai anak udang sungai... Barulah baling umpan dapat ikan... Niat ripit empangan semenyih belum kesampaian... Mari-mari ke sana lagi!!!

2 comments:

  1. Teruk betul penulisan kau ni...nagus lg budak sekolah rendah umur 12 tahun..gaya cerita mcm kencang..

    ReplyDelete
  2. Teruk betul penulisan kau ni...nagus lg budak sekolah rendah umur 12 tahun..gaya cerita mcm kencang..

    ReplyDelete