Friday, March 25, 2011

Profile Kolam : Danau Pinggiran Putra


Salam semua,


Sori tak banyak cerita sangat minggu ini kerana takda banyak nak diceritakan. Juga takda banyak gambar ikan kerana belum ada ikan yang dinaikkan di sini. Nama kolam ni Danau Pinggiran, terletak di Desa Pinggiran Putra.

Secara amnya, tempat ini agak selesa dan bersih, dengan kemudahan surau dan restoran. Harga nye juga agak berpatutan dan convenient kerana deposit yang tak habis boleh di sambung tiketnya dalam tempoh sebulan. Kaunter pendaftarannya juga menjual kelengkapan ringkas seperti besi Y, dedak umpan pelbagai jenama dan mata bom.

Kolam ni panjang sikit, so mungkin memerlukan kaedah pengeboman taburan dedak dan jugak mata spring, kalau itu teknik anda.

Nak ke sini senang aje, depan sikit dari kolam Coffee Village. Ataupun jika anda nak ke Putrajaya, ikut arah ke Pusat Konvensyen Putrajaya (PICC) sampai anda nampak salah satu tanda di bawah ni. Kat situlah dia...


Pelopor aktiviti mengail sambil berpakaian formal
Ada yang suka buat mendatar
Ada yang suka buat menegak
Dan ada jugak yang buat style tunggang terbalik sikit :P
Swishhh
Ciao!!!

Thursday, March 3, 2011

Profile Kolam : Kolam Warga Emas Shah Alam (Part 1)

Salam gang,

Agak lama tak mengepost apa apa di blog ni, sebab sibuk dengan hal-hal keroje yang lain. Tapi aktiviti mengail memancing dan merembat ikan tetap dijalankan, cuma tidak didokumentarkan.

Gelongsor Ikan, Yahoooooooooo

Minggu ini, kita bertuah kerana mendapat peluang untuk melawat sebuah kolam yang agak baru laa. Kolam ini juga telah diwar-warkan di TV3 bulan lepas dalam sebuah rancangan yang memaparkan aktiviti memancing.

video

Nama kolam ini rasanya ialah Kolam Warga Emas, terletak di Seksyen 24, Shah Alam. Poskodnya saya tak tahu, tetapi kalau ikut signboard ke Seksyen 24, sampai sana carilah signboard ke Kompleks Warga Emas. Dekat-dekat situ laaa.


Kolam ini agak sederhana saiznya dan nampak bersih dan teratur. Pondok-pondok simen agak selesa tetapi dinasihatkan agar pengunjung membawa besi pancang untuk memarkir joran sambil menunggu.

Ketika lawatan sambil belajar ini dibuat, kuak-kuak ikan yang tidak berhenti dapat dilihat di permukaan air, jadi tanda-tanda banyak ikan tu memang terdapat di sini. Dan sesuai dengan namanya, memang terdapat beberapa Otai Warga Emas sedang memancing di situ.

Otai dapat Rohu
video


Juga terdapat sebuah akuarium besar, memperagakan ikan-ikan yang chantekkk. Cuba tonton video ini!!!

video

Malangnya, tidak sempat menguji kolam ini pada lawatan pertama ini. Insya Allah apabila kami memancing di sini, kami dapat memberi laporan yang lebih terperinci berkenaan potensi dan tahap keseronokan di kolam ini.

Macam-macam Jackpot

Salam,

Kita jumpa di Part 2!!!